Campania de informare și conștientizare Nr.10 „Ecologie și protecția mediului” – 22.07.2020

Deşeurile nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci şi o pierdere economică.

În medie, europenii produc 481 de kilograme de deşeuri municipale pe an pe cap de locuitor.

O parte din ce în ce mai mare a acestei cantităţi este reciclată sau transformată în compost, în timp ce o parte mai mică ajunge la depozitele de deşeuri.

Europa generează cantități foarte mari de deșeuri: de alimente și din grădinărit, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri miniere, deșeuri industriale, nămol, televizoare vechi, mașini vechi, baterii, pungi de plastic, hârtie, deșeuri sanitare, haine vechi și mobilă veche… și lista poate continua. 

Cât de multe deșeuri generăm?

Centrul de date al UE privind deșeurile compilează datele referitoare la nivel european.

Potrivit datelor pentru 2010 referitoare la 29 de țări europene, aproximativ:

  • 60% din deșeurile generate au fost deșeuri minerale și sol
  • între 2% și 4% sunt deșeuri de metale, hârtie și carton, de lemn, deșeuri de substanțe chimice și medicale și deșeurile animale și vegetale
  • aproximativ 10% din totalul deșeurilor generate în Europa reprezintă ceea ce se numește „deșeuri municipale” – deșeuri generate, în principal, de gospodării și, în mai mică măsură, de întreprinderile mici și de clădirile publice, precum școlile și spitalele.

În 2012, 481 kg de deșeuri municipale au fost generate pe cap de locuitor în cele 33 de țări membre ale Agenției Europene de Mediu.

Deșeurile afectează ecosistemele și sănătatea noastră

Unele ecosisteme, precum cele marine sau de coastă, pot fi grav afectate de gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau de aruncarea acestora. Deşeurile marine reprezintă un motiv din ce în ce mai mare de îngrijorare, şi nu doar din motive estetice: faptul că animalele rămân prinse în aceste deşeuri, precum şi ingerarea acestora constituie ameninţări grave pentru multe specii marine.

În multe zone din țara noastră, în special în cele în care nu există un sistem bine pus la punct de colectare a gunoiului menajer, cu precădere mediul rural, oamenii aruncă gunoiul în zone neamenajate din care acestea pot ajunge foarte ușor în apa râurilor. Aceste zone devin ușor focare de infecție, iar câinii vagabonzi, ciorile, șobolanii pot purta virușii înspre localități.

Cantități anuale de reziduri menajere din diferite țări:

Elveția – 450 kg/locuitor            India – 1060 kg/locuitor

Ungaria – 600 kg/locuitor           SUA – 930 kg/locuitor

Anglia – 760 kg/locuitor             Brazilia – 640 kg/locuitor

Franța – 800 kg/locuitor             Romania – 985 kg/locuitor

Tendințele în ceea ce privește managementul deșeurilor, promovate de EEA și adoptate de majoritatea statelor membre UR sunt reprezentate de :

  1. minimizarea și prevenirea cantităților de deșeuri
  2. reciclarea
  3. incinerarea
  4. depozitarea

Strategia universală este aceea de a minimiza cantitatea de deșeuri, respectiv cea de resurse naturale utilizate, și de maximizare a fluxului de reciclare a materiei și energiei. 

Combaterea deșeurilor începe cu prevenire. Potențialele avantaje sunt imense și pot facilita tranziția UE către o economie circulară, în care nimic nu se risipește. Înaintarea pe scara ierarhiei deșeurilor oferă beneficii în termeni de mediu, chiar și pentru țările cu rate ridicate ale reciclării și recuperării.

Probabil că majoritatea dintre voi ați observat că și în zona noastră, în Comuna Remetea Chioarului și satele vecine, s-a început colectarea selectivă a deșeurilor, iar ca în viitor, să putem să trăim într-un mediu mai curat și mai primitor, încercați să vă conformați cu noile reguli de colectare a deșeurilor, pentru că o sa avem doar beneficii în urma lor. 

Lasă un răspuns