„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi… Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea!” Imnul Dragostei (I Corintineni 13, 1-13).
Dragostea, sub multitudinea sa de forme, a fost celebrată pe data de 22 februarie 2019, în cadrul Atelierului Intercultural nr. 4 cu titlul „Tradiţii şi obiceiuri de Dragobete”, ca parte a subactivităţii 7.1 din proiectul nostru. Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul Comunitar din Remetea Chioarului şi a avut ca public ţintă copii şi adulţi din comunitatea locală. Copiii prezenţi la eveniment au învăţat despre tradiţia străveche a Zilei Iubirii şi au confecţionat felicitări manuale, pe care le-au dăruit publicului. Experţii noştri, alături de voluntari şi invitaţi, au pregătit prezentări interactive despre sărbătoare, pe care participanţii le-au urmărit cu interes – la final, suprize dulci au fost împărţite tuturor.
Atelierul s-a centrat pe celebrarea Zilei de Dragobete – zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii, un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă, Dragobetele îngemănând în esenţa sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii.